Oudemaas

Al bijna 30 jaar is Oudemaas een groothandel voor bouw en industrie. Het familiebedrijf biedt door middel van hun hoge kwaliteit en A-merken totaaloplossingen voor de projecten van hun klanten. Hierbij kunt u denken aan bevestigingssystemen, gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en facilitaire producten. Toen de tijd aanbrak voor ondernemer Frits het stokje door te geven aan de volgende generatie, mocht TUUUR van betekenis zijn tijdens het overnametraject. In gesprek met zowel vader als zoon horen we over dit aangrijpende proces.

Oudemaas, sinds 1993

Frits was 46 jaar toen hij begon als ondernemer, wat een sprong in het diepe was. Hij wilde altijd al ondernemer worden en door een samenloop van omstandigheden was dit het moment. Met twee leveranciers begon hij met Oudemaas, waarbij hij bevestigingstechniek voor daken leverde. Na zeven jaar in Zwijndrecht vertrok Oudemaas naar Hendrik-Ido-Ambacht, wat tot de dag van vandaag de vestigingsplaats is van het familiebedrijf. Zoon Richard werkte in die tijd al mee in het bedrijf, na een aantal jaar koos hij ervoor elders ervaring op te gaan doen. In 2007 werd Richard echter weer werkzaam bij Oudemaas, waarbij Frits op zijn 65e levensjaar meedeelde dat hij op zijn 68e levensjaar zou stoppen. ‘Het bedrijf was mijn alles’, vertelt hij.

Het moment om door te pakken

Nu is de overname van een bedrijf een proces met vele facetten. Frits en Richard hebben lang gezocht naar de partij die hun zou kunnen begeleiden in het overnameproces. In die tijd was Richard net lid geworden van de ondernemersvereniging van Hendrik-Ido-Ambacht. Daar kwam hij in aanraking met Marjolein en Melanie. ‘Na een gesprek nodigde Melanie ons uit om eens af te spreken om te kijken hoe het overname traject ingevuld zou kunnen worden. Dat resulteerde in een avond bij het Ara hotel, waarna wij TUUUR groen licht gaven een voorstel op papier te zetten. Ook al ging daar een periode over heen; het was duidelijk. Dit was het moment om door te pakken’.

Met TUUUR verliep het overname proces zoals gewenst

‘Melanie luisterde zowel naar Frits als naar mij. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, waarbij wij met TUUUR in zee zijn gegaan als financieel en fiscaal adviesbureau. Zij hebben het hele traject van A tot Z opgepakt. Wat de overname betekent voor Frits, Oudemaas en voor mij’, zo vertelt Richard. Frits vervolgt: ‘Het was een hele opluchting. Ook al was ik voor mijn gevoel mijn bedrijf kwijt. Je realiseert jezelf dat je een bepaalde leeftijd hebt, waarbij je ook een keer moet stoppen. Toen de knoop doorgehakt was, zou ik hand- en spandiensten blijven verlenen’.

“Melanie luisterde zowel naar Frits als naar mij. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, waarbij wij met TUUUR in zee zijn gegaan als financieel en fiscaal adviesbureau. Zij hebben het hele traject van A tot Z opgepakt. Wat de overname betekent voor Frits, Oudemaas en voor mij.” – Richard Streefkerk

Inmiddels is Richard alweer twee jaar directeur, met zijn vrouw Ciska als rechterhand. ‘Ik was niet bang dat Richard het niet zou kunnen, want dat kan hij zeker’, vertelt Frits trots. ‘Richard stapt erin en ik eruit. Maar het was nog niet over, het is nog niet over. Het afgelopen jaar heeft er veel gespeeld, denk maar aan de lange levertijden of de prijzen die stegen. Wij sparren veel samen, wat wij beiden fijn vinden. Lang was ik er nog niet aan toe, uiteindelijk was ik 72 jaar toen ik het stokje overdroeg’.

Een goed bedrijf staat of valt met een goed advieskantoor

‘Het proces met TUUUR was een prettige ervaring’, zo deelt Richard. ‘Vanaf het moment dat ik Melanie en Marjolein heb leren kennen, was er een klik. Bij een voorgaand kantoor was er geen klik, wat wel nodig is. Op die manier kun je openheid van zaken geven. Dat was ook het eerste wat Melanie zei: ‘Wij gaan met elkaar zitten en met elkaar in gesprek om te ontdekken wat een ieder wil. Dat is tot op de dag van vandaag; bij TUUUR kun je elk vraagstuk neerleggen om vervolgens antwoord te krijgen op je vraag. Bij het andere kantoor was het zowel financieel als fiscaal veel te ingewikkeld. Een goed bedrijf staat of valt met een goed advieskantoor, zodat je kunt investeren of de groei creëren die je wilt bereiken binnen een bepaald terrein’.

Af en toe sparren wij met Melanie…

Hij vervolgt zijn verhaal: ‘We leven op dit moment in een uitdagende tijd. Inmiddels is de overname achter de rug, waarna er zoveel gebeurd is. Ciska en ik hebben visie om de komende jaren op een gezonde manier te groeien, maar wij zijn ons ervan bewust dat alles staat of valt met wat er in de wereld gebeurt. Als Oudemaas bieden wij 100 procent service, met een focus op de klant. Zo hopen wij een groei te creëren bij onze bestaande klanten. TUUUR speelt een rol als adviseur bij de belangrijke keuzes die wij maken, zo bellen wij Melanie af en toe om ideeën aan haar voor te houden en samen te sparren. Vervolgens overleg ik die ook met Frits, wat is wijsheid? Hoe zie jij dat? Of hoe zou jij dat doen? Zo heb ik in de afgelopen jaren veel geleerd, met name over het omgaan met bepaalde (crisis)situaties die bij tijd en wijle slapeloze nachten veroorzaakten. De les die ik leerde is om dicht bij mijn klanten te staan. Als je jezelf bewijst weten klanten dat je hen ontzorgt en hen helpt in de problemen die zij tegenkomen. Onze service en kennis is van grote waarde voor onze klanten. Het gaat niet alleen maar om de prijs’.

Het overnameproces was in goede handen bij TUUUR, onze toekomst ook

Inmiddels kijkt Frits tevreden terug op de overname. ‘De overname is mooi op tijd gekomen, mede gezien mijn privé omstandigheden. Toen Richard het bedrijf van mij en mijn vrouw ging overnemen, dacht ik nog: ‘Nou moet ie… Ik was me er ten volste van bewust dat hij het zou kunnen. Ik heb geleerd afstand te nemen van het bedrijf, maar ik ben er op een andere manier bij betrokken. Dat heb ik geleerd bij TUUUR. Het overname traject was in goede handen, het is alsof ze er helemaal bij horen’. En Oudemaas? Oudemaas is een prachtig bedrijf met inmiddels tien medewerkers, met een groeiend klantenbestand in vele industrieën. Ook in de toekomst blijven zij klant bij TUUUR. ‘Wat wij meegemaakt hebben is dat veel zaken allemaal zo op afstand zijn, waarbij TUUUR dat taboe doorbreekt. Zoek een goede accountant en neem er de tijd voor. Dat hebben wij ook gedaan’.

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Inspiratie, Klantverhaal

Lux Coaching

Na een succesvolle carrière bij een landelijk re-integratie en educatie bureau wist Debby het zeker! Ze wilde voor…