Bijtelling voor het privé gebruik van de auto, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Als er een thema is dat vaak vragen oplevert, is dat de bijtelling van uw auto wel. Dit is van belang als u als ondernemer privé met een auto rijdt die tot uw ondernemingsvermogen hoort. Tenzij u aan kunt tonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden, moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik van de auto. Wij geven antwoord op vier vragen, zodat u op de hoogte bent van de belangrijkste informatie.

1. Wat is de definitie van bijtelling?

Bijtelling betekent letterlijk een bijtelling op uw inkomen, aangezien de fiscus het privé rijden van uw zakelijke auto ziet als een vorm van inkomen in natura. Dit betreft een zakelijke auto waar u meer dan 500 kilometer privé rijdt.
De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. In het geval dat u een youngtimer rijdt, betreft het geen percentage van de cataloguswaarde, maar van de dagwaarde van de auto. Een youngtimer is een auto van 15 jaar en ouder. De waarde van het bijtellingspercentage wordt opgeteld bij uw winst in het geval van een eenmanszaak of een vennootschap onder firma of bij uw belastbare inkomen vanuit de bv, waarover u belasting betaalt.

2. Hoe hoog is de bijtelling?

Om de hoogte van uw bijtelling te bepalen, is het van belang te kijken naar de auto die u rijdt. Het heeft namelijk alles te maken met de CO2-uitstoot van de auto en het jaar dat de auto voor het eerst op naam is gezet.

Dat betekent concreet voor de auto’s die in 2021 voor het eerst  op naam gezet zijn:

  1. Met 0 gram CO2-uitstoot in gram per kilometer betaalt u 12 procent bijtelling. Dit betreft volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s. Let op: dit geldt tot een bedrag van € 40.000 van de catalogusprijs. Kost uw auto meer dan € 40.000, dan betaalt u over de meerprijs 22 procent bijtelling. In 2022 betaalt u 16 procent bijtelling voor deze categorie.
  2. Bij meer dan 0 gram CO2-uitstoot in gram per kilometer betaalt u 22 procent bijtelling. Dit betreft alle andere voertuigen, zoals hybride auto’s, diesel en benzine motoren.

Belangrijk is om te weten, dat het niet uit maakt hoe oud uw auto is. Dus ook als je auto 8 jaar oud is betaalt u bijtelling over de cataloguswaarde. Bovendien maakt het kilometrage niet uit, of je nu 2.500 of 15.000 privé kilometers rijdt.

Dit verandert echter wanneer u een youngtimer rijdt en gebruik kunt maken van de youngtimer regeling. Indien u een auto van 15 jaar en ouder rijdt, betaalt u 35 procent bijtelling over de dagwaarde van de auto. Voor een elektrische youngtimer betaalt u 17 procent over de dagwaarde.

3. Hoe lang geldt het lage bijtellingpercentage?

Belangrijk om te vermelden is dat het lage bijtellingspercentage 60 maanden geldt. Dat betekent dat wanneer de auto op 15 november voor het eerst toegelaten wordt, deze 60 maanden per 1 december ingaat. Bij nieuwe auto’s valt dit moment samen met de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven. Na deze periode wordt het bijtellingspercentage aangepast naar de dan geldende regels.

4. Als ik mijn auto niet privé rijd, moet ik dan mijn ritten registreren?

Het is wettelijk niet verplicht om een rittenadministratie bij te houden wanneer u uw auto enkel zakelijk gebruikt. De Belastingdienst adviseert u echter dit wel te doen, het zorgt ervoor dat u aan kunt tonen dat u uw auto niet meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden gebruikt. Op die manier voorkomt u een conflict met de fiscus.

Er zijn diverse apps die u helpen om uw kilometers te registeren, hierbij kunt u denken aan EasyRit (60 euro per jaar), RouteReg (iOS applicatie, eenmalig 5,99 euro) of CTA Rit registratie (Android applicatie, eenmalig 4,99 euro).

5. Hoe bereken ik mijn bijtelling?

De bijtelling van de auto kunt u eenvoudig berekenen door het bijtellingspercentage van de auto (zie vraag 2) te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. In het geval van een youngtimer vermenigvuldigt u dit percentage met de dagwaarde van de auto.

Voorbeeld 1:

De cataloguswaarde van uw elektrische auto is 60.000 euro, deze is in 2021 afgegeven.
12%*€ 40.000 + 22%* € 20.000 = € 4.800 + € 4.400 = € 9.200 bijtelling per jaar.
Dit betekent € 9.200 / 12 = € 766,67 per maand. Dit bedrag wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen, waar u belasting over betaalt. Hoeveel dit is, hangt af van de belastingschaal waar u in valt.

Voorbeeld 2:

De cataloguswaarde van uw hybride auto is 45.000 euro, deze is in 2021 afgegeven.
22%*€ 45.000 = € 9.900 bijtelling per jaar.
Dit betekent € 9.900 / 12 = € 825,00 per maand. Dit bedrag wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen, waar u belasting over betaalt. Hoeveel dit is, hangt af van de belastingschaal waar u in valt.

Voorbeeld 3:

De dagwaarde van uw youngtimer is 4.000 euro, deze is in 2006 afgegeven.
35%*€ 4.000 = € 1.400 bijtelling per jaar.
Dit betekent € 1.400 / 12 = € 166,67 per maand. Dit bedrag wordt opgeteld bij uw belastbaar inkomen, waar u belasting over betaalt. Hoeveel dit is, hangt af van de belastingschaal waar u in valt.

Bron: Belastingdienst

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Klantverhaal

Lux Coaching

Na een succesvolle carrière bij een landelijk re-integratie en educatie bureau wist Debby het zeker! Ze wilde voor…