Kleine geschenkenregeling en thuiswerken

Het opsturen van een attentie naar het personeel om uw waardering uit te spreken naar het personeel rondom thuiswerken wordt vast en zeker door vele medewerkers gewaardeerd. Een leuke verrassing of een grappige anekdote dat de verbinding onderling weer even bevestigt, juist omdat je elkaar als team al zo lang niet meer hebt ontmoet op kantoor.

Als TUUUR moedigen wij dit zeker aan, wij onderschrijven het belang van tevreden medewerkers én sterke teams. Wij zorgen er graag voor dat u niet voor ongewenste verrassingen komt te staan, daarom brengen wij u graag op de hoogte van het feit dat er bij deze thuiswerk-attenties geen gebruik gemaakt kan worden van de kleine geschenkenregeling.

Kleine geschenkenregeling

Zo is het normaliter mogelijk om een medewerker via de kleine geschenkenregeling onbelast een kleine attentie te geven, zonder dat de kosten hiervan ten laste komt van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Hierbij kunt u denken aan een fruitmand voor een zieke collega, een bos bloemen bij een jubileum of een attentie voor een medewerker voor zijn of haar verjaardag.

U moet bij het inzetten van de kleine geschenkenregeling voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

  1. De waarde van de geschenken is maximaal € 25,00 inclusief btw per gelegenheid. Als de verzendkosten op de factuur zijn gespecificeerd of apart zijn gefactureerd hoeft u deze niet mee te tellen;
  2. Er mag geen sprake zijn van geld of waardebonnen, de kleine geschenkenregeling geldt alleen wanneer de geschenken zijn in loon of natura;
  3. Je geeft deze persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo’n attentie zouden geven, zoals het eerder genoemde jubileum, verjaardag of bemoediging in tijden van ziekte.

Gezien de laatste voorwaarde is een zogenaamde corona of thuiswerkattentie niet van toepassing op de kleine geschenkenregeling.

Hoe werkt het dan wel?

Aangezien de attentie rondom thuiswerken niet onder de kleine geschenkenregeling valt, moet het gezien worden als loon voor de medewerker. U als werkgever kunt er wel voor kiezen om de waarde van de attentie als eindheffingsloon in te boeken, zodra deze binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) valt.

De vrije ruimte van de werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) is het gedeelte van het fiscale loon dat besteed mag worden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers.

Het goede nieuws is dat het percentage van de WKR verhoogd is in verband met de coronacrisis. Zo is men u als ondernemer tegemoet getreden om ruimte te creëren om uw personeel te kunnen bemoedigen met een thuisgestuurde attentie. Bovendien kan het verhoogde WKR percentage u als werkgever helpen wanneer uw onderneming getroffen is door de coronacrisis.

De werkkostenregeling percentages:

  • In 2021 is de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de totale loonsom 3 procent.
  • Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2021 1,18 procent.

Indien u de totale vrije ruimte overschrijdt, moet u over het meerdere 80% eindheffing betalen.

Indien u vragen heeft rondom de kleine geschenkenregeling of de werkkostenregeling (WKR), neemt u dan vooral contact met ons op.

 

Bron: Forum Salaris

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Klantverhaal

Lux Coaching

Na een succesvolle carrière bij een landelijk re-integratie en educatie bureau wist Debby het zeker! Ze wilde voor…