Let op: EIA en MIA moet u zelf aanvragen!

Als ondernemer zijn er verschillende investeringsaftrek mogelijkheden op het gebied van milieu (MIA) en energie (EIA). Middels deze regeling wil de overheid ondernemers stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Een ding is echter van belang, u moet deze regeling zelf aanvragen binnen drie maanden na de investering.

De fiscale aftrekregelingen MIA en EIA

Zowel de MIA als de EIA is een fiscale aftrekregeling. Als ondernemer die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt kunt u, naast de afschrijving, een extra bedrag aftrekken van de winst. Op deze manier zijn investeringen in duurzame energie, energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen interessant. De MIA en EIA gelden bovenop de standaard afschrijvingen. Voor 2022 is er sprake van een EIA aftrek van 45,5%. De MIA aftrek is afhankelijk van het bedrijfsmiddel, waarbij er sprake is van een aftrek van 27%, 36% of 45% van de investering (dit betreffen de aanschaf- en voortbrengingskosten), afhankelijk van de code die gekoppeld is aan de investering. Bekijk hier de energielijst voor de actuele percentages.

VAMIL: de willekeurige aftrekregeling

Bij een investering kunt u gebruik maken van de MIA of de EIA, het is niet mogelijk deze beide regelingen met elkaar te combineren. De EIA kan echter wel gecombineerd worden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Wanneer u gebruik maakt van de MIA is deze echter wel te combineren met de VAMIL, waarbij u door middel van de willekeurige afschrijving 75% van de investering in een keer kunt afschrijven, wat u een liquiditeitsvoordeel oplevert. Bovendien betaalt u in het desbetreffende jaar minder belasting aangezien de fiscale winst vermindert. Bekijk hier de milieulijst voor de actuele gegevens van de MIA en de VAMIL.

Voorwaarden MIA en EIA

Wanneer u gebruik wilt maken van de MIA of de EIA is het van belang dat de investering binnen 3 maanden gemeld wordt bij het RVO. De ontvangstbevestiging die u vervolgens ontvangt moet u bewaren bij uw boekhouding. Vervolgens kunt u de aftrek aangeven in uw aangifte. De Belastingdienst zal vervolgens beslissen over uw aangifte, eventueel met een advies van het RVO.

Bron: Belastingdienst
Wilt u meer lezen?

MIA/VAMIL
EIA

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Klantverhaal

J. Stam montage B.V.

Jessey Stam, eigenaar van J. Stam Montage en Vloerverwarming, heeft een opmerkelijke reis gemaakt van loondienst naar succesvolle…