Zet die STAP in persoonlijke ontwikkeling

Sinds 1 maart 2022 is er een nieuwe vergoeding beschikbaar voor scholing, namelijk het zogenaamde STAP-budget. STAP staat voor STimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Met dit budget stimuleert de overheid persoonlijke ontwikkeling, zodat u up to date blijft met benodigde vakkennis en vaardigheden.

Het STAP-budget is de nieuwe Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie

Waar tot en met eind 2021 de mogelijkheid bestond om studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal af te trekken, vervangt het STAP-budget deze mogelijkheid voor particulieren. Via Stapuwv.nl kunt u maximaal € 1.000 aanvragen voor een opleiding, training of een cursus. In 2022 is er budget vrijgemaakt voor 160.000 aanvragen. Na het beschikbaar stellen van de eerste budgetten, waren deze binnen 3 dagen vergeven. Indien u gebruik wilt maken van het STAP-budget is er vanaf 1 mei 2022 weer de mogelijkheid om het budget aan te vragen.

Studiekosten als zakelijke kosten inboeken?

Voor zzp’ers of ondernemers verandert er niets: zolang de studiekosten zakelijke kosten zijn, kunt u deze nog steeds aftrekken van uw winst. De Belastingdienst stelt als voorwaarde dat de studiekosten moeten worden gemaakt in het belang van uw onderneming. De kosten zijn enkel aftrekbaar wanneer deze gemaakt worden om bestaande vakkennis uit te breiden. Onder bedrijfskosten vallen opleidingen of cursussen die verplicht zijn om uw vak uit te oefenen, zoals permanente educatiepunten of die uw vakkennis verbreden of verdiepen. Hiervoor is tevens de btw aftrekbaar.

De uitzondering voor het zakelijk inboeken van studiekosten

Belangrijk om te melden is dat wanneer u uzelf op een ander vakgebied wilt specialiseren of een carrièreswitch wilt maken, vallen de studiekosten niet onder zakelijke kosten. Op dat moment ziet de Belastingsdienst de studiekosten als een privéuitgave, waardoor deze kosten niet zakelijk af te trekken zijn. Binnen de jurisprudentie is rondom dit thema in 2016 een uitspraak over geweest bij de Hoge Raad. Tijdens deze zitting is bepaald dat kosten van cursussen, (beroeps)opleidingen en studie bij de bepaling van de winst uit onderneming of het resultaat uit een werkzaamheid niet in aanmerking worden genomen indien die kosten ertoe strekken nieuwe vakkennis te verwerven en zodoende de vakbekwaamheid uit te breiden waardoor ook de aard van de producten en/of diensten van de bestaande ondernemingsuitoefening respectievelijk de bestaande werkzaamheid uitbreiding ondergaat. Kort en krachtig betekent dit dat, wanneer je door het volgen van de studie andere diensten of een ander product mag leveren wat voorheen niet mogelijk was, de studiekosten niet aftrekbaar zijn.

Neem contact met ons op als u twijfelt

Neem contact met ons op als u twijfelt aan de vraag of uw studiekosten zakelijk al dan niet privé geboekt moeten worden. In het geval van privéuitgave komt u in aanmerking voor het STAP-budget.

De mogelijkheden van het levenlanglerenkrediet

Indien u een carrièreswitch wilt financieren kunt u de mogelijkheid overwegen om een levenlanglerenkrediet aan te vragen. U komt hiervoor in aanmerking als u tussen de 30 en 56 jaar oud bent, waarbij u een bedrag ter hoogte kunt lenen van het college- of lesgeld. Indien er sprake is van modulair onderwijs, is het beschikbare bedrag gerelateerd aan het aantal studiepunten. Vanaf het moment dat het levenlanglerenkrediet stopt, heeft u 15 jaar de tijd om het krediet terug te betalen.

Wilt u weten of u recht heeft op het levenlanglerenkrediet, dan kunt u hier de voorwaardenhulp gebruiken.

Wilt u uw STAP-budget aanvragen, klik dan hier. Let op: er is een beperkte beschikbaarheid.

 

Bron: NOAB

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Klantverhaal

Lux Coaching

Na een succesvolle carrière bij een landelijk re-integratie en educatie bureau wist Debby het zeker! Ze wilde voor…