In gesprek met Floris Visser van ZAQELIJK

Als er iemand kennis heeft van zakelijke financieringen, dan is dat Floris Visser wel. Als partner bij ZAQELIJK werkt hij met hart en nieren als financieringsregisseur voor zowel ondernemers in het vastgoed als binnen het MKB. Dat is dan ook de expertise die hij inbrengt als samenwerkingspartner van TUUUR. Zo deed hij dat ook voor Nieuwenhuizen Daktechniek. Floris begeleidde Remon en zijn vrouw in de zoektocht naar hun eerste bedrijfspand. Hij begeleidde het hele proces, van het schrijven van een financieringsmemorandum tot aan het contact met alle banken. Zo kreeg Remon Nieuwenhuizen een mooie financiering binnen voor hun huidige bedrijfspand. Vandaag de dag rijdt Floris nog regelmatig langs en ontmoeten zij elkaar regelmatig op de ondernemersvereniging Hendrik Ido Ambacht.

ZAQELIJK verzorgt zowel bancaire als informele financieringen

Als TUUUR zijn wij goed in strategische gesprekken en verzorgen wij onder andere de administratie voor onze klanten. Als onze klanten een financieringsaanvraag hebben, werken wij samen met ZAQELIJK. Zij zijn gespecialiseerd in het regelen van zakelijke financieringen, daarbij weten zij wat er speelt en wat kan. Zo kunnen zij goed de risico’s analyseren, regelen zij het strak en hebben zij een breed netwerk wat zij in kunnen zetten. “De onafhankelijke financieringsregisseurs van ZAQELIJK bieden een breed palet aan financieringsoplossingen”, vertelt Floris. “Aangescherpte regelgeving heeft ervoor gezorgd dat de banken aan handen en voeten zijn gebonden. Zij kunnen hun relaties niet meer bedienen zoals zij dat vroeger deden. Slecht nieuws voor ambitieuze ondernemers die willen groeien. Gelukkig kennen mijn collega’s en ik van ZAQELIJK de markt goed. En, nog belangrijker, wij beschikken over een uitgebreid (informeel) netwerk van vastgoedbeleggers en alternatieve (vastgoed)financiers. Wij leveren toegevoegde waarde omdat wij contacten hebben met vrijwel alle geldverstrekkers en weten welke informatie zij willen zien. Wij hebben een uitgebreid netwerk binnen de banken en omdat wij zelf in het bankwezen actief zijn geweest, spreken wij hun taal”.

Kijk bij uw financiering verder dan het rentetarief

‘Vaak kijken klanten bij een financiering alleen naar het rentetarief. Ik gun klanten de best mogelijke financiering, wat niet alleen over de rente gaat. Wij kijken ook naar de voorwaarden; welke zekerheden worden er verlangd, kan de ondernemer boetevrij aflossen en moet er een borgtocht vanuit privé getekend worden en zo ja, hoe hoog is deze dan? Het is van belang daar goed naar te kijken. Wij gaan voor het beste resultaat.

Het financieringsmemorandum creëert een goed inzicht in de onderneming

‘Ik weet hoe een financieringsaanvraag het beste voorbereid en ingediend moet worden en TUUUR kent de klant meestal al jaren. De samenwerking van ZAQELIJK en TUUUR kenmerkt zich door de korte lijnen. Je weet wat je aan hen hebt, als ik een financieringsmemorandum maak dan weet ik dat de financiële gegevens die TUUUR aanlevert kloppen. Dat ziet een bank ook en het draagt bij aan het proces om de financiering rond te krijgen. Vaak doen wij het eerste gesprek met de klant samen, met de jaarcijfers en de prognoses. Aan de hand van deze gegevens wordt er geheel vrijblijvend een financieringsscan uitgevoerd.  Vervolgens maak ik het financieringsmemorandum met een uitgebreide bedrijfs– en financieringsanalyse. Dit doe ik bijvoorbeeld aan de hand van een Porteranalyse, hierin neem ik de afnemers, leveranciers, concurrenten, toetreding drempels en substituten onder de loep. De bank wil immers weten wat de bedreigingen en de kansen zijn en hoe de ondernemer daarop inspeelt.’
Naast bancaire financieringen koppelt Floris ook ondernemers aan ondernemers voor informele financieringen. ‘Het mooie hieraan is dat ondernemers dezelfde taal spreken. Een echte ondernemer kent zijn zwakheden en zoekt partijen om hem verder te helpen. Een ondernemer moet ook echt ondernemen.’ Als een financiering niet in het beleid van een bank past, krijgt de ondernemer een no go. Floris roept op om te kijken naar de mogelijkheden. ‘Wij zoeken naar een weg die mogelijk is.’

Kijk naar het grotere plaatje; de ondernemer

Momenteel zie je steeds vaker dat banken op basis van een analyse van transacties over de rekening van de klant een financiering aanbieden. ‘Persoonlijk vind ik dat te kort door de bocht”, stelt Floris. ‘Er wordt zo minder gekeken naar de vent in de tent, terwijl die bepaalt of een onderneming succesvol wordt of niet. De bank gaat niet meer in contact met een klant, de gegevens worden in het systeem gezet en dat bepaalt de uitkomst. Dan moet je als onderneming wel precies in het plaatje passen. Dat is dan ook de oorzaak van de verschuiving van bancaire naar alternatieve financieringspartijen.

Wat een goede ondernemer kenmerkt?

‘Dat hij zijn zwakheden kent. Een ondernemer kan niet van alles op de hoogte zijn. Durf er een persoon naast te zetten, zoals een accountant of een adviseur. Zo kun je opklimmen. Laat je adviseren en ontzorgen. Dat kost je geld, maar dat levert je ook wat op in tijd, energie en ruimte. Financiering is niet onmogelijk, er zijn altijd wel mogelijkheden. Ook voor startups.’

Zo kunt u als ondernemer bezig zijn met ondernemen

TUUUR is sterk in wat zij doen, waarbij zij door middel van samenwerkingspartners dat aanbieden wat hun klanten nodig hebben. Zij zijn niet te trots om financieringsaanvragen uit handen te geven. Daar zijn hun klanten ook bij gebaat, aangezien het een andere benadering vraagt. Wij hebben de lijntjes met de banken en de informele geldschieters, de contactgegevens van de accountmanagers en de ervaring in huis. Wij ontzorgen de klant in het gehele financieringsproces. Zo kan de ondernemer bezig zijn met zijn bedrijf’.

Kennis maken?

U bent van harte welkom op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Uiteraard kunnen goede gesprekken ook telefonisch 078 302 0600 en via de email info@TUUUR.nl plaatsvinden.

Andere berichten

Klantverhaal

J. Stam montage B.V.

Jessey Stam, eigenaar van J. Stam Montage en Vloerverwarming, heeft een opmerkelijke reis gemaakt van loondienst naar succesvolle…